Proaktivitet: ikke bare en enkel myk ferdighet

Innenfor næringslivet hører man mer og mer om myke ferdigheter og harde ferdigheter, en kombinasjon av ferdigheter som er avgjørende for å starte en vellykket karrierevei. Myke ferdigheter eller myke ferdigheter regnes nå som strategisk kunnskap og holdninger for å starte en vellykket karriere, nå like viktig som de mer tekniske, kvantifiserbare og objektivt målbare.

Hvis harde ferdigheter tilegnes i løpet av studiet og utdypes, forbedres under arbeid, gjelder de såkalte myke ferdighetene sfæren som er nært knyttet til personlighet, holdninger, kommunikasjonsstiler og settet av empatiske og uttrykksfulle ferdigheter som er iboende i hver person. På arbeidsmarkedet er proaktivitet blant de mest etterspurte ferdighetene.

Med hensyn til entreprenørskap tar Entrecomp-rammeverket opp temaet proaktivitet innenfor kompetansene knyttet til handling og initiativ ved å gjøre konseptet eksplisitt på tre spesielle punkter: 

 • Sette i gang prosesser som skaper verdi;
 • Møte utfordringer; 
 • Handle og jobbe selvstendig for å nå mål, være tro mot intensjoner og utføre forventede oppgaver.

Hva er proaktivitet?

Vi kan definere proaktivitet som evnen til å handle selvstendig innenfor rammen av ens ansvar og oppgaver, arbeide personlig for å innhente nødvendig informasjon og forutse mulige fremtidige problemer.

Hvordan gjenkjenner du en proaktiv person?


 • Handler aktivt i situasjoner ved å identifisere muligheter og muligheter i konteksten; 
 • Engasjerer seg i utførelsen av sine egne aktiviteter; 
 • Spontant foreslår ideer, observasjoner, tolkninger, løsninger; 
 • Tenker utenfor boksen;
 • Er bevisst ansvaret for ens rolle og arbeider for å forstå og håndtere eventuelle nyanser og grenser ved den samme; 
 • er nysgjerrig, søker avklaring og stiller spørsmål; 
 • Jobber ikke bare med nåværende beredskap, men også i forhold til fremtidige beredskaper; 
 • Er på konstant jakt etter stimulering og forbedringsmuligheter for seg selv og sitt arbeid.

Hva skal jeg gjøre for å forbedre proaktiviteten?

Å gjennomføre denne spesielle myke ferdigheten er ikke lett siden det er en tilnærmingsmåte, en holdning til ting som krever en viss innsats som ikke akkurat er umiddelbar og iboende i hvert individ. Det er imidlertid små detaljer å være oppmerksom på for å forbedre proaktiviteten. For eksempel å gi tilstrekkelig rom for refleksjon, tenke på eventuelle kritiske problemer som kan oppstå eller uforutsette hendelser som kan forstyrre i en ny situasjon og studere passende grep for å unngå dem, for å ta dem på best mulig måte, for å være klar til å reagere og dermed forhindre dem. Tilsvarende kunne man lære å trene mer i problemhåndtering og problemløsning og risikoaksept ved å trene seg selv i mer detaljert periodisk planlegging og evaluering av sitt arbeid ved å sette mål og prioriteringer.

Til slutt betyr det å være proaktiv også å påta seg oppgaver som ikke er større enn ens egne evner eller oppgave: en proaktiv person lider ikke passivt av andres initiativ og venter ikke på at andre skal bestemme eller handle foran ham eller i hans sted.

Finansiert av Den europeiske union. Synspunktene og meningene som kommer til uttrykk, er imidlertid kun forfatternes egne og gjenspeiler ikke nødvendigvis synspunktene til EU eller European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Verken EU eller EACEA kan holdes ansvarlig for dem. 2021-1-NO01-KA220-VET-000033203

Copyright © 2022 RE.Mind. All Rights Reserved
Powered by Innovation Hive
Skip to content